Lama tak buat kuih muih morden minggu lepas saya ajak anak dara tolong buat Congo Bar.
Resipi
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan oat
150-200g gula perang
5 sudu besar mentega dicairkan
5 sudu besar majerin dicairkan
3 biji telur
1/2-1 sudu besar baking powder
1 cawan coklat chip
1/2 cawan badam hancur
1/2 cawan badan hiris
1 sudu kecil vanila
Cara buat:-
1. Panaskan ketuhar 180 darjah.
2. Campurkan gula perang dan majerin & mentega.
3. Setelah sebati masukkan telur serta esen vanila dan kacau rata.
4. Masukkan tepung dan baking powder.
5. Masukkan badan hancur & choc chip kacau rata.
6. Masukkan dalam loyang 4 segi 10*10 yang telah dialas aluminium foil supaya mudah untuk dikeluarkan.
7. Taburkan badan hiris atas permukaan dan bakar selama 30 minit.
Setelah masak tunggu sejuk baru dipotong simpan dalam bekas. Congo ini tahan lama jika disimpan elok. Sedap dimakan cecah@bersama susu segar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan