Assalamualaikum wrh wbrkt & salam Sejahtera,
Ada yang panggil kerepek tiram, lidah buaya, kerepek kapal terbang terbang. Sementara mood kerajinan mari kita asah kemahiran memasak. Nanti dah balik Malaysia jangan haraplah nak ada masa masak kuih-muih yang renyah ni kan:(
Resipi Kerepek Tiram
Rujukan: http://www.myresipi.com/top/detail/3853
500g tepung gandum
1 biji telur
1 sudu marjerin
160ml air
1/2 sudu teh garam
Gam
6 sudu minyak
6 sudu tepung jagung
Minyak untuk goreng
Gula kastor
Cara buat
1. Campurkan tepung jagung & minyak kacau sebati.
2. Campurkan tepung dan magerin menjadi serbuk roti dan masukkan telur.
3. Air & garam kacau sebati masukkan kedalam campuran tepung dan bentuk doh sehingga tidak melekat dijari.
4. Bahagikan doh kepada bahagian yang lebih kecil supaya mudah untuk dicanai.
5. Canai leper dan lebar doh yang telah dibahagikan, sapukan gam rata dan gulung.
6. Setelah selesai gulung semua doh, letakkan tepung gandum atas papan pencanai. Potong serong doh, potong kecil kecil boleh jadi 15-20 keping.
7. Kemudian ambil doh yang telah dipotong serong canai nipis. Contoh seperti gambar di bawah.
8. Panaskan minyak masak dan goreng doh sehingga kuning/coklat sedikit.
9. Taburkan gula halus
Siap Kerepek Tiram & kerepek gunting |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan