Rabu, 18 Mac 2015

Kuih Koci Labu


Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera,



Lama dah teringin nak buah kuih koci labu ni. Tapi disebabkan tiada daun pisang selalu terbantu nak membuat kuih koci ni. Kebetulan kawan balik Malaysia saya dok kecek daun pisang. 

Cara-cara
Kulit
1/2 biji labu
Tepung pulut secukupnya
secubit garam
Air tenggelamkan labu

Inti
2 Kelapa kerung
1/2 ketul Gula Melaka
5 sudu gula pasir
Daun pandan
secubit garam
Sedikit air
1 sudu tepung gandum

Dadih Santan
3 Santan
2 Tepung beras
Daun Pandan
Sedikit air

Daun pisang dilayurkan dan potong kecil untuk mudahkan proses bungkus kuih koci.

Cara buat.
Kukus /rebus labu sehingga lembut.
Sementara itu boleh masakkan inti, 
Masak gula pasir, gula melaka dan air sehingga larut kemudian tapiskan.
masukkan semua bahan dalam kuali kecuali tepung. Apabila inti semakin kering masukkan tepung gandum dan bila sudah sejuk sikit terus bulatkan.


Inti kelapa
Apabila labu telah lembut masukkan garam lenyek halus dan tambahkan tepung pulut sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada jari.
    Labu direbus dengan air dan sedikit garam kemudian lenyek
    Labu yang telah ditambah tepung pulut




















Masak dadih santan sehingga pekat untuk digunakan semasa proses membungkus.

Dadih santan dimasak sehingga pekat

























Ambil daun pisang letakkan sedikit minyak masak supaya doh kuih koci mudah untuk dibentuk.
Leperkan adunan doh dan letakkan inti kelapa. Setelah dibulatkan letakkan dadih santan dan lipat daun pisang dengan kemas.
Susun dalam periuk kukusan dan kukus selama 20-30minit dengan api yang panas.
Apabila kulit pisang nampak berkilat ambil 1 biji kuih koci untuk memastikan kuih koci dah masak.

Untuk mudahkan penyediaan inti kelapa dibulatkan dahulu
Sapukan sedikit minyak untuk mudahkan bentuk kuih koci


Letakkan dadih santan di atas dan di bawah kuih koci

Tiada ulasan:

Catat Ulasan