Alhamdulilah percubaan pertama buat Chawan Mushi menjadi. Asyik tengok jer Chawan Mushi ni masa makan sushi. Tekak gatal juga nak rasakan, jadi kita masak sendiri.
Bahan-bahan
Hirisan dada Ayam
Udang
Isi Ketam
Cendawan Chitake Segar dihiris
Fishcake
Hirisan Lobak
Soyu
Lada Hitam
Stok Ayam
Minyak Bijan
Telur
Rebus sedikit air dalam 3 sudu besar air dengan stok ayam.
Pukul sekejap telur dengan garfu jangan sampai berbuih ya.
Masukkan air stok ayam yang dah sejuk dalam telur.
Perisakan dengan sedikit garam & gula.
Hirisan ayam digoreng tanpa minyak sekejap.
Kemudian susun hirisan ayam, udang, isi ketam, cendawan, fishcake.
Taburkan sedikit serbuk lada hitam, soyu, secubit garam & gula.
Kukus sekejap bahan tadi.
Kemudian masukkan telur dan kukus sehingga menjadi kastard telur.
Anggaran masa 5-15minit-boleh lihat tekstur telur jika dah menjadi kastard boleh matikan api.
Tips: Tutup periuk perlu dibungkus dengan kain supaya wap air tidak menitis dalam Chawan Mushi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan