Jumaat, 7 Februari 2014

Asam Rebus Ikan Sardin


Bahan-Bahan

1 tin sardin
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar bawang besar blender
1/4 sudu besar kunyit blender
sedikit belacan
2-3 keping asam keping
1 bungkus campuran tahu kering dan soo hoon direndam
Garam
Gula
Perisa

Cara-Cara

  1. Panaskan air dalam periuk kecik/sedang.
  2. masukkan cili,bawang, kunyit dan belacan
  3. Setelah mendidih masukkan sardin, tahu kering, soo hoon dan asam keping
  4. Akhir sekali masukan perasa garam,gula dan (ajinamota jika suka)


Siap...senang je kurang 30minit kot dah siap

Tips-Jika nak lagi sedap tambahkan hirisan bawang besar, halia dan cili padi mmg lg best....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan