Rabu, 5 Februari 2014

Kuih Jawa a.k.a Poori

tidak berapa kembong
Makan dengan dahl kari sambal memang terbaik


Balik cuti di Malaysia bulan 12 yang lalu saya telah belajar dengan kak ipar(kak biah) buah kuih jawa katanya. Masa mula-mula buat sangat teruja bila kuih tu ada yang kembong mcm bola. Ada juga sebahagian besar yang tidak kembong mcm bola tu tandanya tak jadi ler...tekstur kuih mcm roti kebab pon ada....hihihihi...bagi pengamatan saya kuih jawa ni mcm poori makanan orang india sedap dimakan dengan dahl atau kari:)..

Makanya balik ke Nagoya tiba-tiba teringin nak cuba sendiri buat kuih jawa a.k.a poori ni. Jom kita tengok bahan-bahannya:


2 cawan tepung gandum
1/2-1 cawan kelapa parut
2 sudu besar minyak panas
secubit garam
air

Cara Penyediaan
  1. Satukan tepung, kelapa dan garam dalam bekas.
  2. Panaskan 2 sudu minyak masak kemudian masukan kedalam campuran tepung dan gaul dengan sudu (hati2 panas campuran ni bila dah masuk minyak)
  3. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga adunan menjadi doh seperti doh karipap
  4. Rehatkan doh 20-30 minit.
  5. Bahagikan doh kepada 10-15 ketulan kecil 
  6. Canai nipis doh 
  7. Panaskan minyak dan terus goreng.



Tips; Teknik mengoreng perlu minyak yang betul-betul panas. Biarkan doh kembung seketika kemudian baru tekan atau curah minyak di atas doh untuk kembung yang cantik seperti bola.


Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan