Khamis, 1 Mei 2014

Mee Kung Fu



Resipi Mee Kung Fu

Mee
1 bungkus mee kuning
3 biji telur

Kuah
3 ulas bawang putih di cincang
1/3 ekor Ayam potong kecil
1/2 cawan Daging hiris nipis
1/2 cawan Udang
1/2 cawan Sotong
5 biji Fish Ball
4 keping Taufu
Sawi
Lobak Merak
Tomato
Pucuk Jagung-tak letak sebab tiada stok hihih
Kobis bunga-tak letak sebab tiada stok hihih
Bronkoli-tak letak sebab tiada stok hihih
3 cawan air
Telur

Perisa
Gula
Garam
Stock Ayam
Sos ikan
Sos Tiram
1/2 sudu kecil lada sulah
1 1/2 sudu besar tepung jagung bansuh dengan air

Minyak untuk mengoreng

Cara Penyediaan

Mee
  1. Pukul telur hingga sebati, goreng mee sedikit-sedikit  
  2. Kemudian masukan telur ditengah mee dan goreng sehingga telur masak.
Kuah
  1. Masukkan 4 sudu besar minyak goreng bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukan ayam dan daging goreng sekejap.
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram, ladah sulah stok ayam
  4. Masukkan air biarkan daging masak
  5. Masukkan udang sotong , taufu, fish ball dan sayuran 
  6. Masukkan perisa (Garam+gula)
  7. Masukan bancuhan air tepung jagung
  8. Masukkan telur kacau rata sehingga masak sekejap terus matikan api
Siap. Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan