Sabtu, 28 Jun 2014

Kuih Lopes Mudah

Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera,


Hari ni nak kongsi resipi kuih  lopes mudah...lau bulan  puasa makcik saya rajin bagi sedap  pulak tu....kat Nagoya ni saya cuba buat sendiri lopes tu walaupun tak sesedap lopes makcik saya tu..

Bahan
3 cawan beras pulut rendam semalaman dengan sedikit air kapur & warna hijau
1/2 cawan air pandan
1 1/2  cawan santan 
1 sudu teh garam ikut rasa masin masing2


1/2 cawan kelapa kering
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan air

Cara-Cara
  1. Beras pulut dikukus 20 minit
  2. Kemudian masukkan air pandan, santan garam kukus lagi 20-30 minit
  3. Setelah itu mampatkan dalam aluminium foil seperti buat lemang dan masuk dalam plastik ikat rebus 60 minit.
  4. Setelah sejuk potong dan masukkan ke dalam kelapa kering yang telah dikukus sebentar dengan garam dan air

#Tips 
Jika ada daun pisang tidak perlu kukus pulut. terus masukkan beras pulut dalam daun pisang ikat dengan tali rapia dan rebus 4jam.

Bahan Kuah
2 buku gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1 1/2-2 cawan air
1/2 sudu teh garam
4 sudu teh kicap manis untuk hitamkan kuah
sedikit bancuhan tepung gandum/jagung untuk pekatkan kuah

Cara-cara
Masak gula melaka dan gula pasir dengan air garam
Tapis setelah gula cair
Masukkan kicap dan bancuhan tepung dan masak sehingga pekat


Mudah jer buat kuih ni cuba kena belajar lagi untuk dapatkan lopes yang padat dan kenyal macam kuih chang

Tengah berangan nak belajar buat kuih chang;)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan