Jumaat, 27 Jun 2014

Resipi Lokching dan sos manis pink


Misi menghabiskan stok ikan kecil sebab dah nak puasa minggu ni....

Pagi semalam buat lokching dan kepok lekor....


Bahan-bahan


1 bekas blender kecil ikan
1 sudu besar garam-agak2 nak masin mana
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh perisa
1/2 sudu teh lada sulah

300-400 gram tepung ubi
1/2 sudu besar baking powder
2-3 ketul ais hancur

Cara-cara 
  1. Semua bahan kisar kecuali tepung ubi
  2. Masukkan tepung ubi dengan ketulan ais hancur 
  3. Uli sebati dan buat doh bulat comel
  4. Rebus dalam air panas sehingga timbul
  5. Angkat dan masukkan dalam air berisi ais
  6. Setelah sejuk dan ditoskan cucuk pada lidi sate
  7. Bakar 






Sos manis pink

3 ulas bawang putih tumbuk/blender
3-4 sudu besar gula-agak2 nak manis mana ya
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perisa
1/2-1 cawan air
4 sudu besar bancuhan tepung ubi
sedikit warna merah
minyak sikit






Cara Masak
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukkan air dan bahan perasa
  3. Setelah menggelegak masukkan bancuhan tepung ubi dan biarkan pekat
  4. Setelah pekat matikan api
Sedap dimakan petang2 hihihi tapi dah tak sabar jadi makan sarapan.

Siapppp selamat mencuba:)

#Tips
  1. Masa nak gentel doh letak tepung kat tangan untuk mudah nak gentel yer:)

Boleh juga rujuk blog di bawah untuk rujukan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan