Jumaat, 29 Mei 2015

Kek Carot Lembut dengan Krim Cheese Leleh



Assalamualaikum wrh wbrkt & salam sejahtera,

Semalam hari lahir en suami..terpikir nak buat kek..tapi en suami tak suka makan kuih muih manis. Kebetulan ada tadarus setiap Jumaat malam Sabtu. Saya hanya membuat separuh adunan sahaja. Gunakan resipi daripada blog aziejaya.

Saya suka rasa kek carot macam ni ada rasa lembut, kekacang walnut & kismis. Rasa makan kek Secret Recipe pulak.

Cuma saya tidak berjaya buat cream cheese frosting. Krim saya jadi cheese leleh gitu sebab terlebih bahan cair. 

Lepas ni jika teringin buat cheese kek akan gunakan resipi ni:)


Kek Karot Nana Ain
Sumber: Azie Kitchen

Bahan bahan
1 1/4 cawan minyak jagung (guna minyak bunga sahaja,tiada stok minyak jagung)
4 biji telur
120 gram gula castor
120 gram gula perang
100 gram walnut
250 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
1 1/2 cawan karot parut
1 cawan kismis

Cream Cheese:
120 gram gula
250 gram cream cheese
120 gram unsalted butter
Semua bahan dicampur dengan dipukul hingga kembang.

Cara cara
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Masukkan minyak, kacau rata. 
2.Masukkan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
3. Masukkan karot, walnut dan kismis.
4. Tuangkan dalam acuan. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C
5. Sapukan cream cheese apabila telah sejuk. 


Krim Cheese Leleh


Kek yang dah siap bakar

Kek Sebelum Bakar



Tiada ulasan:

Catat Ulasan