Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera:)
Sementara menunggu tina balik sekolah kol 3 petang...
Macam biasa update blog yang selalunya bersawang...
Biasa jika masak memang suka update kat FB jer sebab senang tak payah nak menaip panjang lebar..
Ari ni tetiba saya nak share resipi Meatball Ala Ikea
Lau dok Malaysia bila ke rumah kak ipar kat Kota Damansara memang selalu le ke IKEA
Terus pekena Ikea Meatball yang superb sedap...
Jom saya share cara saya buat meatball di Nagoya Jepun hihihi kebetulan tina kena bawa bento (bekal) bebola daging terus la saya buat style IKEA meatball...
Bahan Meatball:
2 cawan daging cincang
1 labu bawang holand cincang
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar susu segar/susu cair
1 biji telur
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pati ayam
2 sudu besar minyak
Cara-cara
- Uli semua bahan sehingga sebati
- Buat bentuk bola comel2 (gunakan minyak ditapak tangan untuk elakan adunan daging daripada melekat)
- Kukus 10-15 minit
- Goreng sebentar daging untuk bagi kulit bebola daging garing
Sosnya :
2 sudu mentega
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar holand dadi kecil
2 biji tomato sederhana besar dadu kecil
1 cawan air sejuk
1/2 cawan segar/susu cair
1/2 cawan air kukus daging(untuk stok)
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu besar sos lada
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
Cara-caranya:
- Goreng bawang besar terlebih dahulu sehingga layu.
- Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat.
- Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi bersama tomato
- Bila dah layu2, masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
- Sejukkan kuah seketika dan blend kuah tersebut supaya lebih hancur.
- Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar.
- Kacau sentiasa apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball
Bahan Lain
Kentang Goreng
Blueberries Jam
Bronkoli
Lobak merah/baby carrot
Memang sedap..juicy je meatballnya hihihi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan