Khamis, 24 April 2014

Popiah Basah

Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera:)

Dok jepun tapi tekak asyik nak makan makanan Melayu Malaysia.

Lagi waktu ni baru baik demam...mood malas memang datang sekali...

Tapi sebab tekak manja kan nak makan tu nak makan ni kita pon apa lagi ler g dapur...

Bagi dapor tu berasap wahahahah



ok la ni popiah basah jepun saya namakan sebab apa?...

Sebab kat sini jadi sikit popiah nyer...dulu kat Malaysia gatal juga buat tapi tak jadi...

Akhirnya ke tong sampah adunan kulit popiah tu...


Kulit popiah
1ke 2 cawan tepung gandum
1 ke 2 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam
Air agak2 mcm nak bt cucur kental

Da siap bancuh rehatkan kejap dalam peti ais lebih drp 1/2jam

Nak buat kulit popiah ni kena  kesungguhan betul sebab nya...kena pakai jari tau nak buat kulit popiah ni...aduhai...masak jari-jemariku yang gebu ni...hihihiihi..jangan marah abang mat gebu terpakai pula nama gebu..gebu tu hihihihi

Sos
1bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering kisar
Segengam kacang tanah tumbuh
3sudu sos tiram
5 sudu kicap manis
1 buku gula melaka
2 sudu madu
2 sudu gula
1 sudu kecil garam
Tepung jagung untuk memekatkan sos

Bawang kicar dan tumis dan masukkan sos serta bahan lain

Inti
Dadu bawang besar dan bawang putih
Lobak merah
Sengkuang cina-xder an tukar lobak putih
Taugeh
Tauhu dihancurkan

Goreng semua bahan diatas.



Percubaan pertama nampak bersememeh tapi jangan risau...cover dengan sos da kacang selamat wahahahaha





Selamat mencuba ni resipi yang sgt simple an nk share link tp da xder pulak..kat link tu ada sukatan yang jelas...an mcm biasa x suka guna sukatan..main campak2 je huhuhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan