Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera:)
Dok jepun tapi tekak asyik nak makan makanan Melayu Malaysia.
Lagi waktu ni baru baik demam...mood malas memang datang sekali...
Tapi sebab tekak manja kan nak makan tu nak makan ni kita pon apa lagi ler g dapur...
Bagi dapor tu berasap wahahahah
ok la ni popiah basah jepun saya namakan sebab apa?...
Sebab kat sini jadi sikit popiah nyer...dulu kat Malaysia gatal juga buat tapi tak jadi...
Akhirnya ke tong sampah adunan kulit popiah tu...
Kulit popiah
1ke 2 cawan tepung gandum
1 ke 2 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam
Air agak2 mcm nak bt cucur kental
Da siap bancuh rehatkan kejap dalam peti ais lebih drp 1/2jam
Nak buat kulit popiah ni kena kesungguhan betul sebab nya...kena pakai jari tau nak buat kulit popiah ni...aduhai...masak jari-jemariku yang gebu ni...hihihiihi..jangan marah abang mat gebu terpakai pula nama gebu..gebu tu hihihihi
Sos
1bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering kisar
Segengam kacang tanah tumbuh
3sudu sos tiram
5 sudu kicap manis
1 buku gula melaka
2 sudu madu
2 sudu gula
1 sudu kecil garam
Tepung jagung untuk memekatkan sos
Bawang kicar dan tumis dan masukkan sos serta bahan lain
Inti
Dadu bawang besar dan bawang putih
Lobak merah
Sengkuang cina-xder an tukar lobak putih
Taugeh
Tauhu dihancurkan
Goreng semua bahan diatas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan