Rabu, 22 Januari 2014

Resipi sup jepun

Sup yang telah diolah/didurhakakan tetapi masih ada rasa jepun walaupun telah dimelayukan.

Komentar simple en suami..ermm ada rasa sup jepun....hihihi boleh ler abg drp tak ado rasa kan.....wakakakaka

Bahan-bahan:-

1/2 ayam potong kecil

1paket konyaku potato corn starch


5-10 biji Satoimo-ubi kecil

2 keping Konbu seaweed/rumpai laut

1 biji Renko lotus root/akar teratai

2-3batang Gabo root/akar jepun/gabo

1 batang carrot

1bungkus fish flakes

Minyak jagung- untuk tumis/jika nak sihat xperlu tumis reneh je

Perasa ikut rasa2 masing2
1 sudu besar Minyak bijan
1 sudu besar Soyu/kicap jepun
1 sudu besar Sato-sugar
1 sudu besar Dashi-perisa
Black paper

Cara-cara

1.Rebus rumpai laut dan fish flake untuk dapatkan stok dengan 2-3 mangkuk air.

2.Potong gabo,carrot,sataimo,lotus ikut kesesuaian.

3. Simpul konyaku sehingga menjadi berpintal dgn teknik potong tengah jgn putus kiri kanan.masukkan hujung samada kiri/kanan ke lubang tengah dan tarik nnt akan dpt hasil mcm di bawah

4.Rebus gabo,carrot,sataimo,lotus dan konnyaku 1/4 lembut, hanya sedikit lembut jgn over cook yer krn nnt nk reneh blk dgn stok seaweed dan fish flake

5.Tapis ambl stok buang rumpai laut dan fish flake.(tp sy x buang sayang oo..gn sikit rumpai laut tu potong kecil.)

6.Panaskan minyak jagung tumis ayam sehingga separuh empuk kemudian masukkan bahan yg 1/4 yg direbus lembut kacau.

7.Masukkan stok rumpai dan fish flake tadi serta masukan perasa.

Setelah sayur 1/2 @ 2/3 lembut dan ayam masak boleh dihidang.

selamat mencuba


Tiada ulasan:

Catat Ulasan