Rabu, 29 Januari 2014

Udang Galah Goreng Butter

Ermm malam2 di bumi nihon teringat pulak udang galah goreng butter yang pernah saya masak.

Kali bertama berjaya membuat serpihan telur yang bertali walaupun stok telur waktu tu tinggal sebiji.

Resipi Udang Galah Goreng Butter

Bahan-Bahan:

20 ekor udang galah
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum

3-4 ulas bawang putih cincang halus
1/2 labu bawang holand potong dadu
5 biji cili padi
1/2 biji jus lemon
1 senduk santan/susu cair
2-3 sudu besar buter
1/2 sudu kecil serbuk kari
2 tangkai daun kari

2 biji kuning telur dipukul rata
1-2 sudu butter

Perisa
Garam
Gula
Cukup rasa

Penyediaan

1. Panaskan butter goreng telur kuning dengan cara tuang telur tinggi ke dalam kuali dan kacau dengan senduk sehingga bertali dan masak.

2. Goreng  1/2 masak udang bersama tepung2 yang telah disatukan.

3. Panaskan butter goreng bawang putih dan bawang holand sehingga naik bau.

4. Masukan daun kari dan  cili padi, serbuk kari dan udang

5. Masukan santan/susu cair dan jus lemon

6. Akhir sekali masukan perisa

Sangat mudah lebih kurang 15-30 minit dah siap masak.

Selamat mencuba.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan