Jumaat, 20 Mac 2015

Kerepek Tiram

Assalamualaikum wrh wbrkt & salam Sejahtera,


Ada yang panggil kerepek tiram, lidah buaya, kerepek kapal terbang terbang. Sementara mood kerajinan mari kita asah kemahiran memasak. Nanti dah balik Malaysia jangan haraplah nak ada masa masak kuih-muih yang renyah ni kan:(

Resipi Kerepek Tiram

Rujukan: http://www.myresipi.com/top/detail/3853

500g tepung gandum
1 biji telur
1 sudu marjerin
160ml air
1/2 sudu teh garam

Gam
6 sudu minyak
6 sudu tepung jagung

Minyak untuk goreng

Gula kastor

Cara buat
1. Campurkan tepung jagung & minyak kacau sebati.
2. Campurkan tepung dan magerin menjadi serbuk roti dan masukkan telur.
3. Air & garam kacau sebati masukkan kedalam campuran tepung dan bentuk doh sehingga tidak melekat dijari.


4. Bahagikan doh kepada bahagian yang lebih kecil supaya mudah untuk dicanai.
5. Canai leper dan lebar doh yang telah dibahagikan, sapukan gam rata dan gulung.

6. Setelah selesai gulung semua doh, letakkan tepung gandum atas papan pencanai. Potong serong doh, potong kecil kecil boleh jadi 15-20 keping.
7. Kemudian ambil doh yang telah dipotong serong canai nipis. Contoh seperti gambar di bawah.


8. Panaskan minyak masak dan goreng doh sehingga kuning/coklat sedikit.


9. Taburkan gula halus



Siap Kerepek Tiram & kerepek gunting
Siap sedia dimasukkan dalam bag zip lock. Anak dara yang masukkan ni..katanya boleh buat jual huhuhuhu....lau mak over rajin memang dah boleh buat jual an Tina...Memandangkan kerajinan mak Tina ikut mood makanya tiada ler bahan jualan kukikiki


Tiada ulasan:

Catat Ulasan