Selasa, 10 Mac 2015

Oyakodon & payes (Bangladesh dessert)

Salam,

Lama dah tak join cooking class. Bulan lepas sempat join International cooking Class.
Tema Bagladesh dish & Oyakodon. Oyakodon tu nasi biasa letak campuran telur, ayam, daun bawang, bawang dan kuah sikit. Makan dengan sup dan salad. Orang Jepun memang mementingkan kesihatan makan banyak sayur dan minum mesti air ocha ya no more air manis. hihihi tu sebab umur diorang ni panjang.


Oyakodon


Pelajar & Sensei

Soyu

Antara bahan untuk masak


Resipi Oyakodon

Dashi 1 paket
Gula
Soyu
Telur ayam
Bawang holand
Daun bawang
Isi ayam
Air

Cara.
1. Rebus dashi dan 1-2 cawan air untuk dapatkan stok.
2. Campuran gula, soyu & stok dashi.
3. Goreng tanpa minyak bawang holand, batang daun bawang dan ayam.
4. Masukkan campuran gula, soyu dan stok dashi.
5. Bila ayam dah masuk curahkan telur yg telah dipukul/dadar.
6. Kira smp 20 dan matikan api siap.
7. Curahkan atas nasi.

Biasa org masak oyakodon guna buta hihihi..ni ganti ayam.
 payes

Payes ni pencuci mulut
Masak dengan susu segar, beras khas dari banglades, bunga pelaga dan bunga cengkih gula.

Macam bubur sum-sum pon ada bila makan cuma rasa rempah jer lah.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan