Selasa, 22 Julai 2014

Popiah Gulungan Cik Tina

Bento berbuka

Assalamualaikum wrh wbrkt & Salam Sejahtera

Lama dah tak buat popiah sejak dok Jepun ni..alasan tiada kulit popiah segera yang ada jual di sini. Kebiasaan kawan-kawan bawa stok kulit popiah ke Jepun ni. Kebetulan saya restock bahan-bahan buat kuih di Amika saya jumpa kulit popiah frozen.. jadi apa lagi borong la 4 bag hihihi..hampir sebulan menyimpan stok baru sekarang nak mempopih.

Simple anak dara saya tina bersemangat mahu menolong saya gulung popiah. Bolehlah kan kanak punya hasil..ada comel ada panjang;).. apa pon yang penting ada keinginan mahu menolong di dapur.





Resipi Popiah Mudah
3 ulas bawang putih dadu
1/2 labu bawang holand cincang
1 batang Lobak Merah potong seperti mancis
1/4 kubis cincang halus
1 Batang Timun potong seperti mancis
1 bungkus Taugeh
4 keping tauhu dihancurkan
1 sudu besar udang kering
1 bungkus isi ketam hancur
1 biji telur
1/2 cawan air
Garam
Gula
Minyak

Cara memasak
Tumis bawang dan udang kering
Masukkan sayur sayura keras dan diakhiri sayur lembut seperti taugeh
Masukkan tauhu dan isi ketam dan air kacau rata
Masukkan perasa
Akhir sekali masukan telur

Memasak inti popiah tidak memerlukan masa yang lama dalam 10/15 minit dah siap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan