Selasa, 21 April 2015

Mexican Bun

Assalamualaikum wrh wbrkt & salam sejahtera,


Hari ni projek meroti untuk bentou Tina besok. Mama kawan Tina pesan, besok bawa roti, pisang, susu & cheese. Tak tahu pulak besok ada malam burger. Tina pulak minggu lepas dah beberapa hari makan burger jadi dia tak mahu makan burger.

Kenalah mak Tina buat roti lain. Buat roti bersama Tina, cepat sikit siapnya.

Cuma roti masih belum menawan hati lagi. Perlu diasah lagi kemahiran menguli roti. Niat nak dapatkan roti yang boleh memantul apabila ditekan.

Resipi mexican bun ni tengok kat youtube jer.. Resepi macam biasalah saya tak sukat sangat..jadi jangan tiru nanti tak jadi..



Inti
Saya agak2 4 sudu majerin-mentega abis
4 sudu gula perang
1/2 tutup esen vanila

Caranya:-
  1. kacau rata dengan sudu/mixer
  2. Bentukkan bulat kecil dan simpan sekejap dalam peti sejuk supaya beku sikit



Roti
2 cawan tepung roti
1 biji telur
1 1/2 cawan susu
1/2 cawan shorterning
11/2 sudu teh yis
3-4 sudu besar gula
Sedikit garam



Caranya:-
  1. Masak susu dengan shorterning biarkan suam kuku.
  2. Campurkan yis dengan sedikit gula dan air suam untuk aktifkan yis.
  3. Tepung dicampur gula & garam kemudian dibuat lubang dan dimasukkan telur yang dipukul dengan garfu.
  4. Masukkkan susu yang sudah suam dan campuran yis.
  5. Uli sehingga lembut & elastik saya ambil masa 20-30 minit.
  6. Perap 1 jam sehingga nak sekali ganda.
  7. Bahagi kepada doh yang kecil.
  8. Masukkan inti dan biarkan roti naik 2 kali ganda
  9. Pipingkan topping atas roti dan bakar
  10. Suhu 170 darjah 20 minit jika topping belum warna coklat tambah sedikit lagi masa dan selalu tengok supaya tidak rentung.



Tina tolong buatkan topping

Topping
4 sudu majerin
4 sudu gula
1 biji telur
2 sudu campuran air nescafe
3-4 sudu Tepung gandum

Caranya:-
  1. Pukul majerin & gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang
  3. Masukkan air nescafe kacau rata
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum
  5. masukkan dalam bag plastik untuk piping
  6. Campuran perlu pekat supaya mudah untuk piping






Tiada ulasan:

Catat Ulasan